maanantai 25. maaliskuuta 2019

Portaita, pönttöjä ja ammattilaistasoista hanatietämystä




Koko projektin aikana jokainen perheenjäsenemme on kyllä kasvavassa määrin joutunut venymään – näitä venymisen syitä kun seuraa, niin kyllä monesti miettii, että huh huh mihin kaikkeen ihminen ryhtyy + mihin kaikkeen onkaan mahdollista venyä…!
Koska minä olen noin itsenäisyyspäivästä alkaen kaikki viikonloput (ja illat) käsitellyt seiniämme, hoitanut miljoonia tilauksia/materiaalitoimituksia tai juossut rautakaupoissa, niin miehelleni on jäänyt usein se kaikki muu. Hän mm. kuskaa lapsia hullunlailla harrastuksiin, turnauksiin tai synttäreille, hoitaa pyykit, tiskit ja ruuat, ajelee pitkin kaupunki/hakee/etsii tilattuja tavaroita tai käy niitä tilailemassa. Tämä projekti on siis opettanut valtavasti myös ajanhallintaa ja resurssointia - minuuttipelillä homma on jotenkin pysynyt hallinnassa. Tämän aikana olen jopa oppinut sanomaan EI, kun harrastuksia, luokkatoimikuntia tms. varten pitäisi olla myymässä milloin mitäkin, milloin missäkin, osallistumassa lukuisiin tapahtumiin ja vanhempainiltoihin jne. – ihan kaikkeen ei vuorokauden tunnit sentään riitä!   Harmillisinta on ollut se, että me vanhemmat olemme joustaneet eniten omista harrastuksistamme – mm. mies osti syksyllä 10kpl lipukkeita kuntonyrkkeilyyn, ehtien käyttäen niistä yhden, kunnes menivät umpeen. Ehkä myöhemmin sitten!
Menneillä viikoilla yritin saada myös jotain siedettäviä kuvia aikaiseksi Kuusamo hirsitaloille, jotka ovat ruvenneet puuhaamaan talonäyttöämme. Tähän 13.4. olevaan näyttöön tavoitteena on saada sisätilat valmiiksi, piha lienee pommi vielä tuolloin, eikä piharakennelmatkaan taida kovin valmiita olla. Sisätilojen kanssa olen kyllä ihan optimistinen, kunhan jaksaa jatkaa näiden megapäivien/-viikonloppujen raatamista…

Taloesittelyä varten yritys ottaa edustavia kuvia






Ensimmäinen valmis tila, missä pinnat ovat valmiina

Menneillä viikoilla talollamme urakoivat sähkärit ja putkari, joskin putkarin toimintaan vaikutti haittaavasti materiaalitoimitusten ongelmat. Ensin wc-istuin hajosi kuljetuksessa ja sitten minä jouduin muutamia iltoja juoksemaan kaikissa rautakaupoissa etsiskelemässä hanoja, joiden tilausajat olivatkin normaalia pidemmät. Jokaisen hanan kanssa tuli esille jotain hässäkkää. Tarvitsimme yläkerran altaaseen sellaisen hanan, missä oli samassa pesukonekytkin – noh tällainen olikin vain muutamissa malleissa ja kun putkarimme kehotti suosimaan Orasta, niin jäljelle jäi tasan yksi malli! Alakertaan oli jo lähtökohtaisesti tilattu etäbidé-yhteys, koska wc-istuin sijaitsee liian kaukana altaasta. Noh, nyt sitten oli aika hankkia tämä etäpideetoiminnolla varustettu hana ja massiivisten selvittelyjen tulos on tämä: etäbideetä varten vain Oras tekee yhtä hanamallia (tietty se kaikkein rumin!) ja tätä saa pattereilla tai sähköllä toimivana. Kuitenkin Oraskelta sanottiin, että tämän toiminnon saa myös tarvittaessa asennettua mihin tahansa hanamalliin ja rautakaupasta suositeltiin tilaamaan sekä etäbidehan, että tavallinen bidehana ja sitten vaihtamaan itse se alkuperäinen ruma hana vähemmän rumaan… Jos Oras olisi tehnyt tämän vaihdoin olisi kuulemma ovh. hinta ollut alk. 799€! Keittiön altaaseen tuleva hana puolestaan aiheutti ongelmia edessä olevan ikkunan vuoksi. Koska itsepintaisesti pidin kiinni siitä, että haluan joskus pestä tätä kys. ikkunaa ja siksi tähän alta aseen tulee laittaa hana, mikä tämän mahdollistaa, niin lähdin etsimään kääntyvää hanaa (siis varreltaan kääntyvää). Näitä varmasti käytetään Euroopassa laajemminkin, mutta Suomessa eivät ole pahemmin käytössä. Tilaa hanalle oli n.15cm, joten yritin etsiä myös perinteistä ns. joutsenkaulaista hanaa, mikä menisi alle tämän senttimäärä. Tällainen olisi löytynyt, mikäli putkarimme ei olisi ilmoittanut, että myös tässä hanassa tulee olla pesukoneen vesikytkin. Pieleen siis meni tämäkin ajatus, sillä pesukoneen vesikytkin lisäsi hanan korkeuteen aina senttejä. Lopulta hanaongelma kuitenkin ratkesi sillä, että hankin kaarevan hanan, mistä on helppo pesun ajaksi irrottaa vesiputki. Näiden massiivisten hana-pohdintojen lomassa eräs rautakaupan myyjä totesi, että tietämyksenä hanoista alkaa olla paremmalla tasolla kuin monen myyjän!
Wc-istuinten 33-sivuinen ohjekirja

Jättipahvilaatokot viihdyttävät aina vähän isompiakin lapsia

Meillä on P O R T A A T!
Viime viikolla vihdoin saimme portaat paikalleen ja elämä kummasti helpottui! Portaathan tulivat Tähtiportailta ja kaikki meni heidän kanssaan varsin mallikkaasti. Portaat ovat umpinaiset U-malliset, missä välissä on lepotaso. Portaiden alle tulee pieni ”varastokoppi” tai matkalaukkuvarasto, kuten me sitä kutsumme. Tämän varaston seinien rakentaminen aloitetaan vasta portaidenasennuksen jälkeen. Portaat ovat valkolakattua koivua, mikä jollain tavalla sopii saarniparketin kanssa. Näitä väri mätsäilyitä on hyvin vaikeaa tehdä pikkuriikkisten malliväripalojen avulla, mutta tähän asti yhteensovitukset ovat menneet hienosti – kunhan koko talon pinnat kuoriutuvat suojapapereista, - pahveista ja – muoveista, niin näkee koko kokonaisuuden… Tämän hetket pitäisi tulla ensi viikolla, jolloin siivous voinee alkaa!  


Jokaiselle löytyy tekemistä

Viikonlopun aikana on mietitty kaiken lomassa jo pihan siistimisurakan aloitusta. Roskalavavaihtoehtoja lähdin jo selvittelemään, mutta budjetin ollessa tässä vaiheessa jo hyvin finaalissa, niin ajattelimme että ehkä yritämme sittenkin itse viedä kertyneitä jätteitä itse sortti-asemalla.  Puutavaralle meillä on jo ”hovihakija” eli tuttavamme käy pyydettäessä hakemassa polttopuiksi massiivisia kertyneitä lautakasoja, myös pahvit olemme itse vieneet heti taiteltuna pahvinkeräykseen. Siivousurakassa hyödynsimme surutta lapsityövoimaa, joille lupasimme pientä palkkaa ja jo rupesi kuulkaas urakka etenemään! Erityisesti vanhempi lapsistamme urakoi pihalla roskien parissa ihan aikuisen lailla ilm. euronkuvat silmissä vilkkuen…  

Talon sisäosat alkavat olla nyt jotakuinkin valmiit - mm. kylppärin valopeilit, kodinhoitohuoneen kaapistot ja vaatekuivaimet ollaan saatu jo paikoilleen. Viikonloppuna saimme onneksi yhden  tooooodella kaivatun talkoolaisen apuun talon viimeistelyyn ja kyllä saimme heti enemmän aikaiseksi, mitä yleensä minä yksin saan aikaiseksi viikonlopun aikana. Ensi viikolla on tarkoitus vihdoin saada valmiiksi kaikki seinät ja sen jälkeen minä vielä jynssään koko talon katosta lattiaan, niin saadaan ensimmäinen pölykerros pois ja ehkäpä jo IV-kone päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti