lauantai 8. joulukuuta 2018

500000 reikää ja "koska se valmistuu?"

Eräällä raksapalstalla ryhmässä pohdimme tätä ikuista kysymystä "koska se valmistuu?", minkä 100% ihmisistä kysyy, jos keskustelemme tästä talohankkeestamme. Palstapohdinnoissa päädyimme yhteistuumin siihen, että se on varmasti "taloraksamaallikoille" jotenkin helpoin lähestymiskulma asiaan, mihin ei ole itsellä mitään todellista kosketuspintaa. Kysymys lähentelee lähinnä viimeisillään raskaalle olevaa kysymystä "koska se syntyy?" - silläkään ei ole mitään väliä, kunhan kaikki selviävät synnytyksessä hengissä... Nykyään tuo kysymys huvittaa suuresti, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä talon rakentajan realiteettien kanssa. Huomattavasti järkevämpää olisi kysyä mm. näitä kysymyksiä: "miten selviätte järjissänne?, tarvitsetteko johonkin apua? mitkä ovat tunnelmat?". Se, että selviää tästä päivästä tai uusimmasta eteen tulleesta haasteesta, eli esim. saa tilattua oikeat miehet ja tarvikkeet oikeaan (samaan) aikaan paikan päälle on oleellisempaa selviytymisen kannalta, kuin se MIKÄ on  talon valmistumispäivä mihin olemme tähtäämässä. Tähtäintä ei ole mitään järkeä tässä arjessamme miettiä, se olisi jälleen yksi stressinaihe tähän kaikkeen, mikä ei todennäköisesti muuttaisi mitään. 
 
yläkertakin sai lattialämmitysputket - hirvittävän kovaa homma tuo kovertaminen tuntui olevan
 

yläkerran pieni tekninen tila sai jälleen uuden sisälmyksen
Kuluneella viikolla yläkertaan saimme lattialämmitysputket, minkä urakointi oli kivikovaan kipsilevyyn kammottavan kovaa hommaa. Koko mökki oli valkoisen kipsipölyn peitossa, kun  uria koverrettiin muutaman päivän ajan - tämä(kin) oli jälleen ollut paljon ennakoitua kovempi urakka, mutta siitäkin selvittiin.
5000000 reikää paikattavana
Väliseinät ovat nyt jo miltei koko talossa valmiit - enää niiden paikkaus ja maalaus. Tämä lukeutuu usein niihin viheliäisimpiin hommiin, nimittäin paikattavia ruuvien reikiä riittää käsittämätön määrä. Minulla oli kunnia eilen aloittaa tämä operaatio lähinnä sillä ajatuksella, että "voimmehan me jotain itsekin tehdä". Muutaman tunnin jälkeen alkoi kyllä hahmottumaan se, että johonkin vaiheeseen tätä hommaa joudumme kyllä tarvitsemaan ulkopuolista apua tähänkin. Meidän perheemme arki on nyt ennen joulua täynnä risteilyjä, pikkujouluja, joulujuhlia, soittokonsertteja, synttärijuhlia, harrastuksia, uuden työn aloitusta ja tietenkin joitain jouluvalmisteluitakin pitäisi vissiin tehdä, joten aikaa tälle reikien paikkaukselle ei kyllä liikene juurikaan... Jos siis olet tekemistä vailla, haluat meditatiivista tekemistä sekä auttaa tätä perhepoloa - niin ilmoittauduthan hommiin!
Lattiapohdintojen konkretisointia
Lattiapohdinnat jatkuvat edelleen, tällä kertaa materiaaleissa ovat mukana saarni + betonijäljitelmälaatta. Lankkumaisesta lehtikuusilattiasta luovuimme taannoin mm. sen herkkyyden ja vaatimusten johdosta ja päädyimme siihen, että lattia tulee olla tammea tai saarnia, jotta meidän "kaiken lattialle pudottava" perheemme ei tuhoa sitä ensimmäisen vuoden aikana. Sain viikolla erinomaista mietintäapua ja opastusta asiaan K-Raudasta, mistä saamme tarjouksen saarniparketin+laattojen yhdistelmästä. Pitkällisestä vastustuksestani huolimatta käytännöllisyys ajoi siihen, että nyt eteiseen ja keittiöön on sittenkin tulossa 60x60 laatta, mikä muistuttaa betonimaista pintaa. Varastoihin voi sitten laittaa jotain halvempia pintoja...
 
 
väliseinistä voi miltei lukea päivän Hesarin ekovillasta
Kuluneella viikolla ajaa suhautin myös Porvoon liepeille metsään, missä sijaitsi ranskalaisten parvekkeiden kaiteiden valmistaja. Näin livenä sen, että lasi tulee olemaan opaali nimeltään ja pistekiinnityshelat ovat rosteriset - hienolta näytti tämäkin. Kävimme myös porrasvalmistajan luona sopimassa portaiden yksityiskohdista saaden kuulla, että alueemme rakennustarkastaja on läheisissä kohteissa vaatinut portaista jotain extralaskelmia, minkä teettäminen maksaan noin 2000€! Noh, ei jälleen muuta kuin selvittelemään asiaa todeten, että tämäkin yksinkertainen asia oli huomattavasti hankalampi, mihin olimme varautuneet. Jälleen siis suunnitelmapapereita tilaamaan, joilla ei ole käytännönelämän kanssa mitään merkitystä, mutta kun tarkastaja vaatii...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti