perjantai 1. helmikuuta 2019

Ostetaan ja myydään

Viimeaikoina on ollut vimmainen loppukiri hankinnoissa ja samaan aikaan pyrimme toisesta päästä myymään ylijäämätavaraa pois tilaaviemästä. Ylimääräiset tavarat ovat jääneet yli muuttuneiden suunnitelmien tai silkan huolimattomuuden johdosta - mm. lattialistojen väriä en edes ymmärtänyt miettiä (eikä paljon olisi ollut järkeäkään) talopakettitoimitusta sovittaessa eli vinkki uusille raksaajille: älä sisällytä materiaalitoimitukseen listoja, kun se lattian väri ehtii muuttua moneen otteeseen kuitenkin...! Saunan ovi tuli omaa huolimattomuuttamme väärän kokoisena ja lasivillat jäivät yli, kun sisäseinien eristeeksi vaihdoimmekin tekovaiheessa ekovillan. 

Hankintoina ovat olleet listat (katto, jalka ja ovi), hirsien käsittelyaineet, saunan katto-ja seinäpaneelit, rimakaton rimat, laattojen tasoituslaasti, kodinhoitohuoneen kaapistot, allaskaapit ym. Tarjousta olen juuri ottanut mm. hanoista, suihkuista, wc-istuimista, pyyhekuivaimesta ja kiukaasta....

Listoissa päädyimme siihen, että jalkalistojen väri otetaan lattiasta. Tällaista listaa sitten metsästettiin urakalla ja sellainen löytyi Bauhausista. Kattoon tulevat listat aiheuttivat päänvaivaa ison laskeutumisvaraa varten olevan raon johdosta. Leveät kattolistat olisivat maksaneet hurjan paljon ja toisaalta suuren osa niistä oli mallia ”kartano” koristeellisine koristeineen, mikä ei kyllä ollut lainkaan meidän mieleemme. Noh, päädyimme kahden listan tekniikkaan eli ensin tulee peitelista, minkä yläosaan tulee kapeampi kattolista.

Hirsien käsittelyaineesta voin kirjoittaa erillisen tarinan, kunnes niiden kokeilut alkavat ensi viikonloppuna. Wc, kylpyhuone- ja suihkutiloihin tulevaa rimakattoa varten hankimme 20x40 rimat Arolan höyläämöstä, mikä onkin ollu esillä useissa blogeissa rimakattorimoja miettiessä. Tilaamme rimat puuvalmiina, jolloin käsittelemme ne itse, jotta ne varmasti täsmäävät hirsiseinän kanssa. Alakerran pikkukylppäriin yksi seinistä jää hirrelle ja myös yläkerrassa kodinhoitohuoneen kaappien välitilasta jää näkyviin hirsiseinä.


lattialaatat kylppäreihin
Laatoitukset alkoivat tällä viikolla ja upeaahan se oli nähdä valmista laattapintaa - tuli jälleen tunne siitä, että tästähän voi tulla vaikka valmista! Lopulta laattavalinnat tosiaan menivät uusiksi ja nyt on sitten tulossa hyvin puhtaanvalkoista laattaa lattiaan sekä seinää, joskin molemmissa laatoissa on "pinnan elävyyttä" eli eivät ole kiiltäviä, vaan "hieman aaltomaisia". Isosta 60x60 seinä laatasta luovuimme ja tilalle tuli pitkulainen, hyvin mattapintainen. Väriä kylppäreihin tulee vain rimakatosta sekä osittain näkyvästä hirsiseinästä (tosi hurjaa väri-iloittelua, siispä!). Kylppäreiden kattoihin tulevat spotit - valtaisi kirkkaus aamutuimaan tuntuu meistä ihanalta ja siksi kirkas valaisu kylppäreissä on meidän juttu.
ylijäämälistat odottavat ostajaa
villoja tarjolla tarvitseville!

Yläkerran lattia on saanut jo lopullisen pintansa eli vaalean saarniparketin. Tätä samaa parkettia tulee alakertaan, lukuunottamatta keittiötä ja eteistä, missä on laattapinta. Yläkerran parketti on huokeampaa 3-sauvaista ja alakerran parketti kalliimpaa 1-sauvaista - välttämättä kaikki tätä eroa ei huomaa, mutta oli kiva saada alakertaan edes hieman lankkulattian tuntua, kun ihan aitoa emme nyt sitteen saaneet...

Sisähirsiseinien käsittely alkaa nyt viikonloppuna. Ensin pitää tehdä vähän kokeiluja, jotta oikeita sävyjä saadaan aikaiseksi. Selvää on kuitenkin se, että ensin aloitamme nestemäisen lipeän levittämisellä (Tremax), minkä on määrä jopa 20 vuoden ajan estää hirsiä tummumasta ja se myös vaalentaa hirret alkuperäisvaaleuteensa. Nyt huomaa, että puolessa vuodessa hirret ovat jo tummuneet valtavasti, muistuttaen nyt jo lähinnä "mökkiseiniä". Tavoitteena esim. kylppäreissä on saada kaunis kuusipuun vaalea väri esille, muissa tiloissa todennäköisesti laitamme lakkaa+vahaa Tremaxin päälle, jolla saamme miltei valkoista pintaa.

Suomen luonnonmaalien valikoimasta löytyy Auron kuultomaalia, minkä alle teemme nestemäisen lipeän Tremax käsittelyn

90 leveä saunanovi kaipaa oikeanlevyistä aukkoa - meillä aukko onkin 80cm leveä
pikkuruinen makupala laatoituksista - upea seinä pikkukylppärissä, eikö??? WC:ssä istuessa voi laskeskella hirsiä...
Myös katon tasoitus ja maalaustyöt ovat jatkuneet jo jonkin aikaa, myös seinien pohjamaalaukset ovat käynnissä, nyt viikonloppuna keittiön tehosteseinä tulee saada tehdyksi, sillä keittiö on saapumassa pian ja siihen mennässä tietenkin tulee olla seinät valmiina.

Urakka jatkuu lattioiden pinnoituksella, listoituksella sekä kylppärikalusteiden asennuksella - kyllä sitä valmista vähitellen tulee...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti