maanantai 15. lokakuuta 2018

Lattiavaluvalmistelut ja odotusta helpotuksesta

Varsinainen ovemme vietiin kellariin turvaan odottamaan asennusta, mikä lienee vasta kuukausien kuluttua
Lattiavaluvalmistelut ovat nyt oikeastaan valmiit huomista valupäivää varten. Yllättävän paljon puuhaa tuossakin työvaiheessa tuntui olevan! Pohja piti siivota (ja nyppiä puun murusista) täysin puhtaaksi, minkä jälkeen se jälleen tärytettiin ja päällystettiin kolmella styroks-kerroksella. Ulkoseiniin (seinän ja valun väliin) asennettiin samaan aikaan uusi kerros bitumisuojausta sekä seinää vasten noin 20cm:n kaistale suojausta, mikä maallikon näkökulmasta näytti olevan samaa ainetta, mitä leirialustat ovat. Styrosten päälle putkari kävi kovertelemassa vesiputket ja sähkäri sähkövedot. Sitten olikin raudoitusten vuoro, minkä päälle tulivat vesikiertoisen lattialämmityksen putkistoviidakko. Tätä ennen tuli merkata väliseinien paikat (jottei putkisto mene niiden alle). Me kävimme tämän jälkeen tekemässä suojaukset, jolloin vedimme n.1,5,m:n korkeudelle saakka muovin. Kuulemma on kohtalaisen viheliäistä rapsutella kuivunutta betonia hirrestä ja ikkunoista pois, joten panostimme kunnolliseen suojaukseen, niin säästymme tältä vaivalta. Tänään käymme vielä merkkaamassa jäykisterautoihin 1m:n merkkauksen, mistä lattiavalua tekevien Bekason.fi/ on helppo tarkistaa valun paksuutta. 
Tulevalla porrastasanteella kelpaa ihastella tällaisia maisemia
Viime viikkoina olemme havainneet käytännössä sen, kuinka hirvittävän tärkeä asia on eri ammattilaisten yhteisen "sävelen" löytyminen näiden sisätöiden aikana. Olemme havainneet, että parhaimman yhteistyön saavuttaa selkeimmin silloin, kun nämä eri alojen osaaja tuntevat entuudestaan toisensa ja ovat tottuneet jo aikaisemmin toteutetuissa projekteissa työskentelemään yhdessä. Tällaisia kombinaatiota saa hommiin siten, että hokee jollekin hyväksi havaitulle tekijälle lausetta "tunnetko jonkun, joka tekee näitä työvaiheita?" ja ainahan he tietenkin tuntevat.... Hauskaa tässä prosesissa tuntuu olevan se naiivi illuusio siitä, että "kumpa päästäisiin seuraavaan työvaiheeseen, niin edes vähän helpottaisi... EI HELPOTA!" Ensin odotin kovasti, että ikuisesta suunnittelusta ja lupavaiheesta päästäisiin maatöihin, haastavasta maatyövaiheesta perustuksiin ja  perustuksista päästäisiin pystytykseen, jotta vihdoin tulisi helpompaa. Pystytysvaiheessa odotin kovasti, että kumpa olisi jo sisätöiden vuoro, niin helpottaisi... Ja nyt, kun olemme päässeet jo talon sisätyövaiheeseen olen vihdoin tajunnut sen, ettei se nyt vieläkään helpota, vaan haasteita on  monenlaisia ja niitä tulee koko ajan lisää ja lisää....


Lattiapohdintoja
Kaiken muun suunnittelun ja pohdinnan ohella (maatyöt, lattiavalu, talon ulkopintojen viimeistely ym.) mietin jatkuvasti edelleen pintamateriaaleja ja myös mm. kiintokalusteita. Juuri uunituoreen tiedon mukaan keittiötoimittajaksemme sittenkin valikoitui https://www.noblessakeittiot.fi/ mikä oli edukseen palvelun, hinnan ja toivottavasti myös laadun osalta. Keittiötarjouksia vertailtaessa tuli elävästi mieleen reilun  vuoden takaiset talopakettitarjousasiakirjat, joiden vertailtavuus oli maallikolle kohtalaisen hepreaa. Nytkin tulimme miltei siihen tulokseen, että keittiöt olivat toisiinsa nähden lähestulkoon samanhintaisia, vaikka jollain olikin esim. kivitasot noin 3000€ kalliimpia, kuin toisella!

Postissa tilasin myös Timberwiseltä paketillisen heidän parkettimalleja, mihin liittyvää päätöstä emme vielä ole tehneet, mutta onneksi laittioiden pinnoitukseen on vielä aikaa. Kaakelipohdintoja olen jatkanut tekemällä käyntejä https://www.abl.fi/fi/ lisäksi https://www.pukkila.com/fi/ ja https://www.laattapiste.fi/  myymälöissä. Laattakokoihin joudun siis tekemään myönnytyksiä sekä myös lattiamateriaaleihin, mutta yhdessä en luovu HALUAN sen kauniin rimakaton kylppäriin!!!

P.S. Kannattaa aina pitää silmät auki! Näin tuossa taannoin kadulla kävellessäni rakennettavan pientalon roskalavan, minkä vieressä makasivat jyhkeät raksaportaat - noh, ei kun kysymään, ovat nämä vapaat ja siitähän sitten saimme nekin ihan ILMAISEKSI!!! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti